Hírek

Június 2-a Hriszto Botev és a Bulgária szabadságáért életét áldozó hősök emléknapja

Hriszto Botev és a Bulgária szabadságáért elesettek emlékének alkalmából virágokat és koszorúkat helyeztünk el Hriszto Botev emlékművénél a budapesti Bolgár Művelődési Ház udvarán.


A Bolgár Oktatási és Kulturális Központ átadása és megszentelése, valamint Szent Cirill és Szent Metód, a bolgár ábécé, oktatás és kultúra és a szláv írásbeliség ünnepe

Május 25-én megnyitottuk és felszenteltük a Bolgár Kulturális és Oktatási Központot, és megünnepeltük Szent Cirill és Szent Metód testvérek, a bolgár ábécé, oktatás és kultúra, valamint a szláv irodalom napját.


Szent Cirill és Szent Metód, a bolgár ábécé, kultúra és oktatás és a szláv írásbeliség napját ünnepeltük

A szláv írásbeliség és a bolgár kultúra napját ünnepeltük Zalaváron május 21-én, közösen a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola és a Sármelléki Általános Iskola diákjaival és pedagógusaival.


Április 12-én tartották az Intézményfenntartó Helyi Nemzetiségi Önkormányzatok V. Parlamenti Találkozóját

Az eseményen az országos nemzetiségi önkormányzatok elnökei és az általuk fenntartott köznevelési intézmények vezetői vettek részt.


Ünnepi megemlékezés

Az 1848-as forradalom és szabadságharc alkalmából emlékeztek a hősökre a Dunyov István szobornál és az emléktáblájánál a XIII. kerületben.


110 éves a Magyarországi Bolgárok Egyesülete

Március 3-án a Bolgár Művelődési Ház épületében került sor Bulgária Nemzeti Ünnepe és a Magyarországi Bolgárok Egyesületének megalakulásának 110. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségre.


Bolgár ivókútat avattak Rákoskerten

2024 március 3-án felavatták és megszentelték a bolgár ivókutat Rákoskerten, a Schell Gyuláné téren.


Bulgária felszabadulását ünnepelték a miskolci bolgárok

Március 1-én a bolgár nép török uralom alóli felszabadulásáról emlékeztek meg a miskolci Görög Katolikus Általános Iskolában. Az eseményt különlegessé teszi, hogy az iskola épületében 1929 és 1945 között működött a Miskolcon élő bolgárok anyanyelvi iskolája és kápolnája.


Bolgár tavaszköszöntő ünnepet tartottak Felsőzsolcán.

Az ünnepséget a Bárczay-kastélyban tartották, ahol megnyílt Dr. Prodanov Vaszil festőművész kiállítása.


Megújult a magyarországi bolgárok művelődési háza Budapesten

A fejlesztések még folytatódnak, Budapesten új bolgár oktatási és kulturális központ épül, amelyben óvoda és iskola is lesz.


A bolgár közösség megmaradása fontos Magyarországnak

A bolgár közösség ugyan kicsi, de megmaradása fontos Magyarországnak - hangoztatta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a magyar-bolgár barátság napján hétfőn Budapesten. Ünnepség keretében átadták a felújított Szent Cirill és Szent Metód bolgár ortodox templomot és a...


Megújul a budapesti bolgár ortodox templom.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára február 10-én Antonij és Szerafim bolgár ortodox metropolitákkal, valamint a hazai bolgár nemzetiség vezetőivel találkozott Budapesten


Megújul a budapesti bolgár ortodox templom.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára február 10-én Antonij és Szerafim bolgár ortodox metropolitákkal, valamint a hazai bolgár nemzetiség vezetőivel találkozott Budapesten.


Emléktáblát avattak az 575 éve történt várnai csata évfordulóján Bulgáriában

Emléktáblát avattak az 575 éve történt várnai csata évfordulóján vasárnap Bulgáriában, ami a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerint a térségben élő nemzetek összefogásának fontosságára is figyelmeztet.


Bulgária fontos partner az energetika területén és a bevándorlás elleni harcban is

Az energiaellátás nemzetbiztonsági kérdés, éppen ezért a magyar kormány arra törekszik, hogy minél több forrásból, minél több útvonalon érkezhessen gáz az országba - mondta Menczer Tamás a bulgáriai Gorszka Poljanában, ahol Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök egy gázmérőállomást és egy 11 kilométeres...


Közzétették a nemzetiségi választások eredményeit

A nemzetiségi választópolgárok vasárnap egyszerre választották meg települési, területi (megyei) és országos önkormányzataikat. A Nemzeti Választási Iroda hétfői adatai szerint az eredmények feldolgozottsága 98,13 százalék.


A pályázatok célja, hogy támogassák a magyarországi nemzetiségek megmaradását

Kiírták a nemzetiségi önkormányzatok, intézmények és civil szervezetek tevékenységét támogató pályázatokat 1,6 milliárd forint értékben - közölte a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.


Bulgária Magyarország szövetségese a migráció ügyében

A migrációs válság elégtelen európai kezeléséről, a magyar-bolgár kétoldalú kapcsolatokról és energetikai ügyekről is tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök Rumen Radev bolgár köztársasági elnökkel, akit délelőtt fogadott a Karmelita kolostorban - tájékoztatta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-t.


Példaértékű a magyarországi bolgárok helyzete

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára bolgár egyházi és nemzetiségi vezetőkkel folytatott tárgyalást Budapesten.


várnai csata 575. évfordulója alkalmából rendezett konferencia az Országházban.

Ma is óriási szükség van a Balkán-térség nemzeteivel való összefogásra és arra, hogy az Európai Unió teljes jogú tagállamokként kezelje ezeket az országokat – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a várnai csata 575. évfordulója alkalmából rendezett konferencia...


Magyarország és Bulgária a legfontosabb kérdésekben egyetért,

Nem a migráció, hanem a családok támogatása a válasz a demográfiai kihívásokra


Németh Zsolt: felbecsülhetetlen érték a magyar-bolgár barátság

Németh Zsolt a magyar-bolgár barátság napján találkozott Valeri Szimeonov bolgár miniszterelnök-helyettessel


Bolgár ivókutat avattak Szigetszentmiklóson

Bolgár ivókutat avattak Szigetszentmiklóson, a legnépesebb bolgár közösséggel rendelkező magyarországi településen pénteken, a bolgár-magyar barátság napján.


Soltész Miklós: ismét emelkedik a nemzetiségek támogatása

A jövő évi költségvetésben is nő a magyarországi nemzetiségek támogatása.


Magyar állampolgárságot kapott a magyarországi bolgár nemzetiség több tagja

A magyarországi bolgár nemzetiség 32 tagja tette le ünnepélyes keretek között a magyar állampolgársági esküt vasárnap a Magyarországi Bolgárok Egyesületének budapesti székházában.


Leteték esküjüket a nemzetiségi szószólók

A szószólók többsége anyanyelvén mondta el az eskü szövegét a parlamentben. A bolgár nemzetiséget Varga Szimeon, a görögöt Sianos Tamás, a horvátot Szolga József, a lengyelt Rónayné Slaba Ewa Maria, az örményt Simani Silva, a romát Farkas Félix, a románt Kreszta Traján, a ruszint Giricz Vera, a szerbet Alexov...


Megújul a budapesti Bolgár Művelődési Ház

Felújítják és bővítik a budapesti Bolgár Művelődési Házat, a magyar és a bolgár kormányok támogatásával.


Magyarország büszke nemzetiségei erősödésére

Magyarország büszke arra, hogy nemzetiségei identitása, öntudata, önismerete folyamatosan erősödik, és a magukat nemzetiséginek vallók száma folyamatosan nő - mondta az emberi erőforrások minisztere a nemzetiségekért díjak átadásán, hétfőn a Pesti Vigadóban tartott ünnepségen.


Varga Szimeon bolgár nemzetiségi szószóló közleménye


Bolgár-magyar emléktáblát avattak a bolgár fővárosban


Erősödő nemzetiségek: tárlat nyílt a rajzpályázat alkotásaiból

Az országos nemzetiségi rajzpályázat mintegy 50 alkotását bemutató tárlat nyílt az Országgyűlés irodaházában.


2017-ben is nő a nemzetiségek támogatása

övőre is nő a magyarországi nemzetiségeknek juttatott támogatások összege, ez 2017-ben már 8,7 milliárd forint lesz - közölte az emberi erőforrások minisztere az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottsága csütörtöki ülésén.


Emléktáblát avattak Esztergomban a magyar-bolgár barátság tiszteletére

A magyar-bolgár barátság napja alkalmából kétnyelvű emléktáblát avattak az esztergomi bazilikában szerdán. A táblát, amelyen Csodatevő Rilai Szent Jánost ábrázoló bronz dombormű látható, a magyarországi bolgár közösség állította.


A bolgár-magyar barátság napjává nyilvánította október 19-ét a bolgár parlament.

Az országgyűlés egyhangúlag szavazta meg az előterjesztést.


Bolgár-Magyar barátság napja

Ma a Bolgár Nemztetgyülés 130 igen szavazattal, egyhangúlag elfogadta, hogy október 19-e legyen a bolgár-magyar barátság napja. Hamarosan a Magyar Országgyűlés is elfogadja az erről szóló határozatot, hogy idén már együtt ünnepelhessük ezt a jeles napot.


A szépkorúak jubileumi juttatásának feltételei és egyes nyilvántartási problémák - az ombudsman és a nemzetiségek jogainak védelmét ellátó ombudsmanhelyettes közös jelentése

A bolgár nemzetiségi szószóló a nemzetiségi jogok védelmét ellátó ombudsmanhelyetteshez fordult jelezve, hogy egy 90 éves, több évtizede Magyarországon élő bolgár állampolgár....


Magyarországra látogatott a bolgár ortodox egyház pátriárkája

A Magyarországi Bolgár Ortodox Egyház megalakulásának századik évfordulója alkalmából tartózkodik Magyarországon Neofit pátriárka, a Bolgár Ortodox Egyház feje – közölte a magyarországi bolgárok nemzetiségi szószólója az M1 aktuális csatorna műsorában szerdán.


A megmaradásban is döntő szerepe volt a bolgár ortodox egyháznak

„Ma nagyobb szükség van népeink összefogására, mint bármikor a történelemben” – mondta Soltész Miklós, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára a magyarországi bolgár ortodox egyház 100 éves fennállásának ünnepén rendezett díszvacsorán.


Magyar-bolgár kormányközi gazdasági együttműködési megállapodást írtak alá.

Magyar-bolgár kormányközi gazdasági együttműködési megállapodást írt alá Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Bozsidar Lukarszki bolgár gazdasági miniszter csütörtökön Budapesten.


Bulgária schengeni tagsága újabb lendületet adna a magyar-bolgár kereskedelemnek

Magyarország szorgalmazza, hogy Bulgária mielőbb megkapja a tagságot a schengeni övezetben, mert ez újabb lendületet adna a magyar-bolgár kereskedelmi forgalom növekedésének is - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyar-bolgár üzleti fórumon.


A megújulás ünnepe - bolgár tavaszköszöntés az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában.

Március elseje a bolgárok számára a tavasz kezdetét jelenti. Ezen a napon a rokonok, barátok és ismerősök régi hagyomány szerint piros és fehér fonalból készült MARTENICÁT ajándékoznak egymásnak, ami a megújulást jelenti.


Lesz bolgár-magyar gazdasági vegyes bizottság, és remélhetőleg jövőre Budapest-Szófia légi járat

Kétoldalú gazdasági vegyes bizottság létrehozásáról állapodott meg Szijjártó Péter külügyminiszter csütörtökön Szófiában folytatott tárgyalásain, és az MTI-nek telefonon adott interjúban azt is elmondta, hogy 2017 elejétől remélhetőleg újra lesz közvetlen légi járat Budapest és Szófia között.


Az európai kultúra alapját a kereszténység képezi

A magyar delegáció – melynek tagja volt Fülöp Attila, az EMMI nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Varga Szimeon bolgár nemzetiségi szószóló és dr. Muszev Dancso, a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke – találkozott még Nikolaj Denkov oktatási miniszterhelyettessel, Margarita...


Magyarországi Bolgárok - múlt, jelen, jövő.

A Magyarországi bolgárok nevében Varga Szimeon bolgár nemzetiségi szószóló mai napirend utáni felszólalásában az Országgyűlésben javasolja, hogy legyen egy magyar- bolgár-barátság napja, amelynek eseményeit felváltva tartanák meg a két országban.


Kiemelt támogatás a bolgár kisebbségnek

Kiemelten támogatja a bolgár nemzeti kisebbséget a kormány: az idén biztosított 207 millió forintos támogatásnak köszönhetően a kisebbség a többi között kutatóintézettel gazdagodik


Nem kér a menekültekből a bolgár ortodox egyház

A bolgár ortodox egyház arra szólította fel a hatóságokat, hogy ne engedjenek több menekültet be az országba.


Soltész: több mint kétmilliárd forinttal nő a nemzetiségek támogatása jövőre

Több mint kétmilliárd forinttal nő jövőre a magyarországi nemzetiségek költségvetési támogatása. Erről az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón beszélt.


A bolgár közösség templomában indul a Nemzetiségi kultúrák napja május 10-én.

A bolgár nemzetiségi szószólót a közmédia vasárnapi műsorfolyamáról kérdezték az M1-en. A tematikus napon olyan településekre is kapcsolnak majd, ahol több nemzetiség is jelen van.


Nemzetiségi Kultúrák Napja - tematikus nap lesz a közmédiában

A Magyarországon élő nemzetiségek kultúrájának bemutatása a célja az MTVA újabb tematikus napjának, a Nemzetiségi Kultúrák Napjának. A május 10-i egész napos műsorfolyamban a közmédia több csatornáján is megismerkedhetnek a nézők és a hallgatók a magyarországi nemzeti kisebbségek anyanyelvével, kulturális és...


Bolgár tavaszváró hagyomány

Egy meglepő fordulat 2015. március 2-án az Országgyűlésben napirend előtt - Bolgár tavaszváró hagyomány- "Martenica"


Kétmilliárd forinttal több támogatás jut az idén a tizenhárom hazai nemzetiségnek

Kétmilliárd forinttal több támogatás jut az idén a tizenhárom hazai nemzetiségnek, mint 2014-ben - erről az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára beszélt szerdán budapesti sajtótájékoztatón.


A törvénymódosításról is tárgyaltak a nemzetiségi szószólók Ádernél

A nemzetiségi önkormányzati választások egyes eljárási szabályainak módosítása is szóba került azon a keddi munkaebéden, amelyen Áder János köztársasági elnök a Sándor-palotában fogadta az Országgyűlés nemzetiségi szószólóit.


Májustól nemzetiségi szószólók képviselhetik a kisebbségek érdekeit az Országgyűlésben.

A választások történetében most először voksolhattak nemzetiségi listára azok, akik valamelyik kisebbséghez tartoznak. A szószólók szavazati joggal nem rendelkeznek, de felszólalhatnak a plenáris üléseken. A nemzetiségek szerint történelmi jelentőségű, hogy közvetlenül képviselhetik érdekeiket az országgyűlésben.


Weboldal készítés, szerkesztés | Webbolt bérlés - Sikeres webboltok | Domain regisztráció és tárhely szolgáltatás
Design by studio7designs

Minden jog fenntartva 2014 © bolgarszoszolo.hu

Magyar-Bolgár barátság