Magyarországi Bolgárok - múlt, jelen, jövő.

 
Az emléknapnak a november 10-ét gondolta azért, mert a közép-kelet európai kereszténység összefogásának egyik legszebb példája volt, amikor az I. Ulászló és Hunyadi vezette seregek megpróbálták Bulgáriát felszabadítani, a törököt pedig kiűzni a Balkánról a Várnai csatában. A bolgárok mindig hálásak lesznek azért a támogatásért, amelyet a magyar királyok nyújtottak a törökellenes felkelésekkor.
Sajnos manapság fiataljaink egyre kevesebbet tudnak a két nép közös történelmi és kulturális örökségéről.
A Magyarországra érkező bolgár kertészek nemcsak meghonosították az intenzív kertészeti kultúrát, hanem számos korábban ismeretlen zöldségfélét hoztak be hazánkba. Nekik köszönhető a paradicsom és a paprika elterjedése, szerepük volt a hungarikumnak számító szentesi paprika és a makói hagyma nemesítésében. A magyarországi bolgár termelőszövetkezetek mintául szolgáltak a magyar háztáji gazdálkodásnak.
Köszönetet mond Magyarország Kormányának és Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságnak, hogy segítségükkel idén megalapíthatták a Bolgár Kutató Intézetet, amelynek fő célja, hogy felkutassa a két ország történelmi kapcsolatát, a bolgár kertészek múltját Magyar
 
Kiadó: Varga Szimeon bolgár nemzetiségi szószóló
 
Forrás:MTI
Weboldal készítés, szerkesztés | Webbolt bérlés - Sikeres webboltok | Domain regisztráció és tárhely szolgáltatás
Design by studio7designs

Minden jog fenntartva 2014 © bolgarszoszolo.hu

Magyar-Bolgár barátság